Oplysningstidens særkende var optimisme og troen på fremskridt, men også nye politiske ideer. Shaftesbury, der var en engelsk adelsmand tilkendegav i den grad optimismen og den politiske kritik i 1706, da han talte om ”et vældigt lys”, hans ord spredte sig over hele verden, især i ”de to frie nationer”. De to frie nationer, bedre kendt som England og Holland, var i modsætning til resten af Europa, præget af at statens magt var delt hos flere. Ideologerne om begrænsning og division af statens magt blev formuleret af filosoffen John Locke (1632-1704), der også var Shaftesburys følgesvend. Locke begrundede endda over for borgere, at de havde ret til gøre oprør mod en regent, der undertrykkede dem. Lockes ideologer var et stort skridt fremad i Europa, hvor det var enevælden, der regerede, og de fik en betydning på 1700-tallets oplysningsfilosoffer og politiske udvikling, der svært kan overvurderes. Charles de Montesquieu (1689-1755) Ville have indført yderligere deling af magten i en lovgivende, udøvende og dømmende rækkefølge, og han mente at en kongemagt, der ikke er holdt tilbage af love, var en diktator. En anden fransk oplysningsfilosof, Jean-Jaques Rousseau (1712-1778), gjorde sig i 1762 til talsmand for noget, der kunne ligne demokratiet i Athen, ifølge ham skulle ”almenviljen” regere. Magten tilhørte i sidste ende folket, ligesom i det gamle Grækenland.
Kosellecks var en begrebshistoriker og hans ord gjorde at folk frigjorde deres forventninger til fremtiden fra deres erfaringer fra fortiden. Man begyndte at forstille sig en anden fremtid, end den fortid tidligere generationer og en selv havde været en del af. Med andre ord gik man fra at være historie skabt til at være historie skabende.
Den franske - og den amerikanske revolution beskriver ordsproget om at blive historie skabende bedre end nogen andre. Både den franske - og den amerikanske revolution skete i 1700-tallet.